Activiteit

Groensafari Maastricht


VOLZET - Inschrijven is niet meer mogelijk

De VVOG en haar Nederlands zusterorganisatie Stadswerk nodigen je graag uit op woensdag 7 juni op een groene excursie naar Maastricht. Samen met je Nederlandse en Vlaamse collega’s ga je diverse groene highlights van de stad Maastricht te voet verkennen.

Programma

10.30 uur | Ontvangst in de bijzondere Natuurtuinen Jekerdal

11.00 uur | Anouk Viegen, directeur CNME 

Al lange tijd beheert CNME de Natuurtuinen Jekerdal in Maastricht. Een mooie tuin waarin bijzondere wilde bloemen en insecten voorkomen. Hier zijn verschillende voorbeelden te vinden van natuur tuinieren, een kwekerij van wilde planten en een verscheidenheid aan milieus zoals een akker, bermen, takkenrillen, geveltuinen, sedumdaken en een permacultuurtuin. Anouk Viegen, directeur CNME vertelt u hier alles over.11.30 uur | Presentatie VVOG van het zeer succesvolle concept Klimaatbomen 

Voor zijn Masterproef deed Vito Leyssens onderzoek naar de klimaatbestendigheid van stadsbomen in Vlaanderen.  Hiervoor ging hij eerst in gesprek met verschillende groendiensten, bomenkwekers en andere organisaties. Daarna kroop hij achter zijn computer om de klimaatbestendigheid van 50 soorten in kaart te brengen door middel van Species Distrubution Modelling. Hij komt praten over specifieke soorten, algemene kenmerken en het begrip “klimaatboom”.12.00 uur | Presentatie wat is een Future Green City?

Een Future Green City omarmt de grote veranderingen die op ons afkomen. Door een leefomgeving (privaat en publiek) te creëren (én in stand te houden) die bijdraagt aan gezond leven. Wat komt daar zoal bij kijken en hoe gaat het Future Green City World congress 2024 dit belichten. Maarten Loeffen van Stadswerk neemt u mee in dit onderwerp.  12.30 uur | Lunch en mogelijkheid tot verkennen Natuurtuinen13.30 uur | Bezoek diverse parken en uiteraard De Groene Loper

Denk aan de Tapijntuin, maar ook aan alternatieve ‘parken’ zoals het groene schoolplein van OBS Binnenstad, de ‘Hoge Brug’ de Maas over of een intensief gebruikt parkje met late zon. Misschien zelfs nog dichter bij de inwoner: op Heerderweg vergroende men de brede stoep. Op plekken als deze staan we stil bij de onderwerpen biodiversiteit, parkbeheer en sortiment.

Het eindpunt van de tour is de Groene Loper is dé groene oost-west- en noord-zuidverbinding van de stad. Onder leiding van Peter Alblas, (educatie en stadsecologie CNME) en Nelle Driessen (ontwerper groene ruimtes, stadsnatuur en speelnatuur) leren we over de aanleiding van dit bouwproject en zoomen we in op lindebomen op tunneldaken en biodiversiteit in combinatie met het Limburgse mergel. Ook vinden we hier de Stadstuin Greune Luiper.15.30 uur | Afronding op het terras van NOON

Met borrel op een iconische plek genieten van een prachtig uitzicht op de Maas en stad!Tip: we gaan deze middag dus een prachtige maar flinke wandeling van ruim 5 km maken, dus goede schoenen zijn aan te raden.

Voor het volledige programma kunt u kijken op deze website.

Praktisch

Auto: Voor West & Oost-Vlaanderen spreken we af om 7 uur aan Carpoolparking Merelbeke. We zouden gezamenlijk rijden. Terug tegen +/- 19 uur.
 
Vertrek Trein:
- Brussel Centraal: 7u33 – Aankomst 09u13
- Antwerpen-Centraal 06u17 – Aankomst 09u13
- Leuven 07u58 – Aankomst 09u13
- Hasselt 07u37 – Aankomst 09u13
- Gent St.Pieters 06u55 – Aankomst 09u13
 
Gezamenlijk stappen we naar plaats van afspraak Jekerdal.

De Groensafari wordt gratis aangeboden door de VVOG en haar partner Stadswerk.

Groencontact

ons magazine

Het Groencontact magazine verschijnt 5 maal per jaar en is hèt vakblad over groenvoorziening, openluchtrecreatie, ruimtelijke ordening en steden-bouw, landschapszorg en natuur.

VVOG dankt zijn sponsors