Groenbeleid, een olympische discipline

Stilaan begin je het einde van het jaar te voelen. Beetje bij beetje loopt 2023 naar zijn einde. En dan stel je zeker al eens de vraag: “Was 2023 wel een goed jaar voor mij?”. Je maakt de balans op. Tevens blik je al eens vooruit en denk je aan 2024. Wordt 2024 een interessant jaar?

Voor de politici onder ons staat 2024 met stip genoteerd, want het is nu éénmaal ‘de moeder aller verkiezingen’. Zowel de Europese, Federale, Vlaamse verkiezingen vallen samen met de lokal e. Maar ook de groenverantwoordelijken en -medewerkers zullen het geweten hebben. Ook zij zijn niet ongevoelig voor de zesjaarlijkse cyclus.

2024 is ook voor topsporters een belangrijk jaar. In juli zijn er namelijk Olympische spelen in Parijs. Ook zij zelf en hun hele entourage leven volgens het ritme van die vierjaarlijkse cyclus.

Je vraagt je misschien af of die twee iets met elkaar te maken hebben. Op het eerste zicht misschien niet. Maar als we even verder kijken? Mmmm, misschien heel veel.

Want wat is een sporter nu zonder zijn trainer, verzorger, arts en familie om resultaat te halen. Het is belangrijk dat alles goed zit om een ‘bovenmenselijk’ resultaat te behalen. Heel die entourage is belangrijk. Maar het is ook een jaar van trainen, afzien, discipline, … Soms misschien wel twijfel of het wel zal lukken, twijfel of je de lat niet te hoog legt, twijfel of het dit alles wel waard is. Kortom hard werken om dit wereldniveau toch te halen.

Mogen we ook niet stellen dat een schepen niets is zonder zijn groendienst, budgetten, partij om tot een goed rapport te komen? Alles moet meezitten, alle neuzen moeten in dezelfde richting staan om tot een grensverleggend resultaat te komen. En ook daar is de twijfel. Was het dit wel waard? Zal de burger mij hiervoor belonen?

Voor vele sporters en ploegen is ook 2023 een belangrijk jaar, want dan moeten ze hun ticket bemachtigen voor de Olympische spelen. Tevens heerst ook bij veel groendiensten enige stress. “Zal dat project nog wel klaar zijn tegen september 2024”. Je kan het zien als een soort ticket voor succes bij de lokale verkiezingen.

Nog een gelijkenis is de komst van vier nieuwe sporten, die voor het eerst te zien zijn in Parijs: breakdance, sportklimmen, skateboarden en surfen. Allemaal disciplines die niet meer weg te denken zijn uit onze leefwereld.
Maar als we even overstappen naar groenbeleid, dan mag ik wel stellen dat er ook daar een aantal nieuwe disciplines zijn voor 2024. Ontharding, ecologisch beheer, biodiversiteit of tuinstraten, … wie sprak daar al van in 2018?

En dan komt het moment dat we er klaar voor zijn. Dat we voltraind zijn, dat alle projecten af zijn, … Dan komt het moment van de prestatie, van de presentatie. Nu of nooit! Voor de sporters is dat tussen 26 juli en 11 augustus voor de lokale politici is dat 13 oktober.

In ieder geval heeft iedereen het beste van zichzelf gegeven, heeft iedereen hard getraind, gecoacht, gesteund, … Elk op zijn manier, elk met zijn mogelijkheden. De schepenen moesten nieuwe oplossingen zoeken, de medewerkers van de groendiensten kregen er heel wat nieuwe zaken bij…

Volgens ons is dit op zich een Olympische medaille waard.