Het Boomloket: het startpunt voor iedere boomgerelateerde vraag

Op de Nationale Bomendag 2023 lanceerden we het Boomloket! Heb je deze lancering gemist? Lees dan dit artikel om te ontdekken wat het Boomloket is en wat het voor jou kan betekenen!

De helft van de vragen die we mogen ontvangen bij de VVOG, gaat over bomen. We willen al langer een centraal infopunt inrichten omtrent dit onderwerp. Daarom hebben we, in samenwerking met Departement Omgeving en Ecopedia, het Boomloket opgericht! Dit is een cruciaal onderdeel in ons project “Boost de Groendienst”! Het is een online kenniskruispunt voor iedereen die vragen heeft over bomen. Het doelpubliek omvat niet alleen groenspecialisten en beleidsmakers, maar ook geïnteresseerde burgers. Het Boomloket is een integraal onderdeel van Ecopedia, waar je verder nog info vindt rond groenbeleid, wetgeving en techniek. Je vindt het Boom loket in het drop-down menu van “Natuur en Groen”.

Wat is nu weer het verschil tussen een veteraanboom en een toekomstboom? Waarom is een boombeleid nu eigenlijk belangrijk? Hoe ontwikkel je een beslisboom? Waar moet je bomen planten om de wijk effectief te verkoelen? Wanneer plant je bomen het best? Je zal ongetwijfeld één van deze vragen herkennen. Mogelijks weet je ook al wat het antwoord is op één of meerdere van deze vragen, maar vind je het moeilijk om anderen te overtuigen. Het Boomloket is er voor iedereen: zij die door de bomen het bos niet meer zien, zij die het beu zijn om de kat uit de boom te kijken maar ook voor de hoge bomen die al veel wind vangen.

Wanneer je in dat menu klikt op “Boomloket”, kom je op de hoofdpagina terecht. Hier vind je verschillende pagina’s, geordend in een doordachte boomstructuur. Indien er interessante bronnen of websites zijn rond het onderwerp, vind je deze onderaan de pagina. Zo kan je makkelijk op zoek naar specifieke informatie, waarbij je onderweg nog andere relevante info tegenkomt. Je kan ook de boomstructuur van begin tot einde doorlopen en zo jezelf onderwijzen in de wereld van de bomen: van plannen tot aanleg, van beleid tot beheer.

De inhoud van het boomloket wordt ontwikkeld met verschillende boomexperten uit gans Vlaanderen. Zowel academici als ervaringsdeskundigen hebben reeds hun bijdrage geleverd en zullen dat blijven doen. We blijven informatie toevoegen zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste innovaties en ontwikkelingen, uitgelegd in mensentaal!

Ook jij kan deel uitmaken van deze boomgemeenschap, niet enkel als kennisgebruiker maar ook als kennisgenerator. Laat ons weten als je op de hoogte bent van interessante nieuwe ontwikkelingen en dan bekijken we samen of we dit een plekje kunnen geven in het Boomloket.

Kortom: voor alle boomvragen, groot of klein, moet je bij het boomloket zijn!