Een nieuw yin-yangsymbool is geboren!

Beste trouwe lezer,

Vandaag kreeg je een Groencontact-special in jouw bus.
Het overkwam ons waarschijnlijk nog niet veel, maar door het verdagen van onze Finaledag Openbaar groen-awards ’21 naar voorjaar ’22, moeten we ook onze traditionele Groencontact Openbaargroen-awards uitstellen. We kozen voor uitstel ipv een online proclamatie, omdat we geloven in de motiverende en inspirerende kracht van de fysieke finaledag voor groendiensten. Het is dus nog even wachten tot we de laureaten van de ‘groenprojecten, de 2 labels, bijen- en bloemsymbolen’ kunnen bekend maken. We houden er de spanning in!

Daarom geen Groencontact met de vele mooie lokale groenprojecten. Die komt er later aan. Dankzij onze partner VLAM kunnen we jullie wel het ‘Zakboek voor klimaatadaptief groen in de stad’ aanbieden. En ten slotte krijg je vandaag nog de CG Xtra rond ‘Verticaal groen’ en ‘Kwaliteit van de buitenruimte’. Een mooi pakketje leesvoer tijdens de kerstperiode.

Wij kozen dus voor een thematische Groencontact, rond de geboorte van een nieuw yin-yang-symbool. Geboren worden is nooit veraf in deze kerstperiode, al 2022 jaar! Het yin-yangsymbool is van oorsprong een oosters symbool en is bij ons zo bekend dat we haast kunnen dromen hoe deze eruit ziet. Maar over de betekenis erachter weten we vaak een stuk minder en zeker al niet met deze kleuren.

In het Chinees betekent yin ‘het donkere’ en yang ‘het lichte’. Yin symboliseert hierin vrouwelijkheid (naast aarde, kou, het noorden en vochtigheid) en yang mannelijkheid (en ook hemel, warmte, het zuiden en droogte). Hoewel yin en yang tegengestelde symbolen zijn, vormen ze geen echte dualiteit. In plaats van alleen tegenstellingen, zijn het namelijk ook aanvullende waarden voor elkaar, die in balans moeten zijn. Yin en yang is een dynamisch proces, dat nooit stopt of gestopt kan worden. De twee stippen geven aan dat yang het begin is van yin en andersom.

Tegen die context zie ik de verhouding grijs-groen, of bouwondernemer, wegenbouwer (yin) en groenaannemer, landschapsontwerper (yang). Of als je het anders wil uitdrukken het gebouw, de brug of de waterloop versus de groene gevel, omgevingspark of landschappelijke inpassing. De afgelope n decennia kleurden onze steden steeds grijzer. De balans tussen groen en grijs raakte uit evenwicht. Maar we lijken op een kantelpunt te staan. Iedereen is overtuigd van groene ontwikkelingen binnen de stedelijke omgeving. Alleen komt het niet altijd tot echte waardevolle realisaties.

Hierna volgen een 4-tal insteken van onze eigen medewerkers, hoe ze kijken naar dit symbool in het werkterrein. Ikzelf heb het over de ‘Groendienst moet buiten de lijnen kleuren’, Rudi over ‘Bomen yin-yang’, Jonas zal het hebben over ‘Co-housing met huismussen’ en Peter over ‘Crusade van natuurorganisaties rendeert’.

Maar ik hoor het jullie al zeggen. Wij staan voor groen en wij zijn overtuigd! Geen nood, dit symbool lanceerden we ook in het vaktijdschrift Grond/Weg/Waterbouw, ‘Platform over Infra structuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken.’ Hoe kunnen we zorgen voor deze balans in de openbare ruimte?

We wensen jullie veel leesplezier. Maar bovenal geniet van de warmte, van elkaar in deze einde jaarsperiode. En om het met yin-yang-spreuk te zeggen:

“Laat gaan wat was, accepteer wat is, omarm wat komt”